След като през 2016 г. ръстът на очакваното ново жилищно

...
 След като през 2016 г. ръстът на очакваното ново жилищно
Коментари Харесай

Новото жилищно строителство пак се ускорява рязко през 2017 г.

 След като през 2016 година растежът на предстоящото ново жилищно строителство в България сезабави до умерени нива,  през 2017 година още веднъж се следи внезапно ускоряване, демонстрират калкулации на Investor.bg въз основата на данните на Националния статистически институт (НСИ).
С сходни темпове пораства и започнатото ново жилищно строителство, като изключение са единствено двете водещи черноморски области – Варна и Бургас, където темповете се забавят.

Като цяло в България темповете на създаване на административни здания се забавят, само че на така наречен други здания, в които попадат и индустриалните и логистични площи – един от „ горещите “ сегменти на пазара на бизнес имоти в момента, също се усилват.

Жилищното строителство остава съсредоточено в столицата София и Пловдив, както и във Варна и Бургас, където е с по-малки размери. Пловдив даже изпреварва София по някои индикатори. Индустриалното строителство пък остава съсредоточено в Пловдив, като се ускоряват темповете и във Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора и други огромни градове на страната, сочат данните на Национален статистически институт.

Ще се строят повече жилищни здания и жилища

За цялата 2017 година издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания се усилват с 23,6% до общо 5 562 броя. При разрешителните за нови жилища темповете са още по-бързи – растежът доближава 37,5% на годишна база до 24 969 броя.

Разрешителните за градеж на други здания се усилват с 16,5% на годишна база до 5 460 броя. Същевременно единствено при административните здания издадените разрешителни понижават с 22% до 127 броя.

Започнатото ново строителство на жилищни здания нараства с 23,2% на годишна база до 3 681 броя здания. Жилищата в тях се усилват със 17,5% до 14 684 броя.

При административните здания още веднъж има спад, само че по-умерен – 5,86%, до момента в който при другите здания растежът е мощен – 45,4%.

Само през четвъртото тримесечие на 2017 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 1 296 жилищни здания със 7 327 жилища в тях, на 30 административни сгради/офиси и на 1 130 други здания. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за градеж на жилищни здания понижават с 15,1%, само че броят на жилищата в тях се усилва с 2,7%. При издадените разрешителни за градеж на административни здания се следи повишаване със 7,1%, а броят на разрешителните за градеж на други здания понижава със 7,5%.

В област Пловдив се строи повече, в сравнение с в столицата София

В София град през 2017 година са издадени общо 827 разрешителни за градеж на нови жилищни здания, което е с 19% повече по отношение на 2016 година, демонстрират изчисленията. При жилищата растежът доближава 33% до 8 716, а при другите здания разрешителните се понижават с 10,6% до 160 здания.

Същевременно в Пловдив са издадени разрешителни за градеж на 843 жилищни здания, което съставлява нарастване с 32,5% на годишна база. Там обаче жилищата са по-просторни, тъй като броят им е доста по-малък, само че нарастването на броя на издадените разрешителни доближава 87%.

При другите здания растежът е 11,7% до 388, само че при административните понижението е по-рязко – с 33% за годината.

Издадените разрешителни за градеж на жилищни здания и жилища в морските области Варна и Бургас се усилват надалеч по-умерено за 2017 година При другите здания обаче има взрив и нарастване от надлежно над 2 пъти и 56,75%.

Подобни трендове се регистрират и при започнатото ново строителство във всички сегменти – и жилища, и офис здания, и други здания. Единствено във Варна и Бургас има спад в жилищния бранш, само че още веднъж избухлив растеж при другите здания, подкрепени от индустриалното строителство, изключително в Бургас, където доста се уголемява и индустриалната зона на града.
По публикацията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР